ELEKTRIČNA ENERGIJA ZA INDUSTRIJSKE KORISNIKE OBRAČUNAVAĆE SE PO NOVOM CENOVNIKU: Struja za privredu niža oko 20 odsto

G. V.

02. 05. 2024. u 14:48

Novi cenovnik električne energije za privredu stupio je 1.maja na snagu. Tako će struja biti niža za oko 20 odsto, odnosno, biće značajno niža od do sada ograničene cene od 119,67 evra po megavat satu. Za domaćinstva, cena struje ostaće nepromenjena, i tako će biti sve do kraja godine. Ovo je potvrdio v.d. generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" AD Dušan Živković.

ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ЗА ИНДУСТРИЈСКЕ КОРИСНИКЕ ОБРАЧУНАВАЋЕ СЕ ПО НОВОМ ЦЕНОВНИКУ: Струја за привреду нижа око 20 одсто

Foto AP

Prema rečima rukovodećeg EPS, u procesu pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem cena je formirana na osnovu nekoliko faktora, kao što su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i prilike na tržištu.

- Tokom pregovaranja, preduzeće nudi nekoliko opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama - pojasnio je Živković.

Kako je rekao, EPS je, tokom krize kada su cene na berzama bile astronomski visoke i išle i do 260 evra po megavat satu, zajednički sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom, ograničavanjem cena struje zaštitio privredu od ekstremnih skokova cena energenata u celom svetu.

- Završetak energetske krize na tržištu električne energije u Evropi prouzrokovao je pad cena električne energije na referentnim berzama i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena. Zbog toga je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena na tržištu u Republici Srbiji - rekao je prvi čovek EPS.

Pre nekoliko dana i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da se nada da će se pojeftinjenje energenata za privredu pozitivno odraziti i na cene proizvoda i usluga. Podsetila je na to da su domaćinstva imala priliku da iskoriste popuste i do 40 odstro za racionalnu potrošnju tokom grejne sezone, što je EPS koštalo 80 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije