LUTKARSKA PREDSTAVA O VELIKOM NAUČNIKU: Premijera "Miša Pupin Idvorski" (po tekstu Uglješe Šajtinca ) u Zrenjaninu

V.V.S.

13. 05. 2024. u 13:45

POVODOM 170 godina od rođenja Mihajla Pupina, našeg velikog naučnika, pisca, dobrotvora i rodoljuba, Lutkarska scena Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" priprema predstavu "Miša Pupin Idvorski" po originalnom tekstu Uglješe Šajtinca i u režiji Petra Pejakovića, gosta iz Crne Gore.

ЛУТКАРСКА ПРЕДСТАВА О ВЕЛИКОМ НАУЧНИКУ: Премијера Миша Пупин Идворски (по тексту Угљеше Шајтинца ) у Зрењанину

foto Muzej Pančevo

Predstava se izvodi u okviru novog ciklusa "Kako nastaju veliki ljudi", a prva na programu biće priča o Mihajlu Pupinu, inspirisana njegovom autobiografijom "Od pašnjaka do naučenjaka" -ovenčana Pulicerovom nagradom.

- Nije bilo dileme da autor teksta bude Uglješa Šajtinac, koji je ovaj nimalo lak zadatak i prihvatio. Jedna predstava za decu ne može da sažme čitav život i rad Mihajla Pupina, te se Šajtinac fokusirao na Pupinove prve godine u Idvoru, ističući nešto što je nama bilo veoma važno, a trebalo bi da je svima - podršku i ljubav u porodici koja prepoznaje potencijale svog deteta koje kroz igru otkriva misterije prirodnih pojava i spremna je da ga pusti da ode u svet, nastavi školovanje, razvija se kao naučnik i čovek, sa porukom da nikada ne zaboravi odakle je potekao - ističe Ivana Kukolj Solarov, pomoćnik direktora NP "Toša Jovanović".

Kako se navodi, tekst Uglješe Šajtinca je u stihu, poetičan, emotivan, sceničan, a postavlja ga na scenu Petar Pejaković, reditelj i profesor koji se bavi pozorištem za decu i mlade i koji je kroz predstave o Njegošu i Tesli pokazao da je pravi izbor za ovu predstavu.

Premijera "Miša Pupin Idvorski " je u utorak, 21. maja, a dva dana kasnije i prva repriza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo