VAŽNA PORUKA SI ĐINPINGA: Kina podržava mirovnu konferenciju koju bi odobrile i Rusija i Ukrajina

Novosti online

06. 05. 2024. u 19:37

KINA će podržati svaku mirovnu konferenciju o Ukrajini koju odobre i Moskva i Kijev, izjavio je danas u Parizu kineski predsednik Si Đinping.

ВАЖНА ПОРУКА СИ ЂИНПИНГА: Кина подржава мировну конференцију коју би одобриле и Русија и Украјина

Foto: Tanjug

- Pozivamo sve strane da nastave dijalog, da izgrade međusobno poverenje. Podržavamo ideju održavanja međunarodne mirovne konferencije koju bi odobrile obe strane, i Rusija i Ukrajina, i kojoj bi prisustvovale sve strane, kako bi se razgovaralao o svim mirovnim inicijativama', rekao je Si na konferenciji za novinare nakon sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Konferencija o takozvanoj ukrajinskoj ''formuli mira'' biće održana u Švajcarskoj, pri čemu je ruska ambasada u toj zemlji potvrdila da ''švajcarske vlasti nisu poslale Rusiji poziv za konferenciju''.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su bilo kakvi razgovori o Ukrajini bez Rusije besmisleni i da su, u stvari, ''pregovarački proces bez svrhe'', dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da neke zemlje koje nameravaju da učestvuju na skupu o Ukrajini planiraju da to učine samo kako bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma.

- Zapad pokušava da uvuče maksimalan broj zemalja u razvoju i zemalja globalnog juga u ove skupove, a neke zemlje tada objašnjavaju Rusiji da oni učestvuju samo sa jedinim ciljem – da objasne bespredmetnost takvih događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma, rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO: SVEČANO U PARIZU: Najradosniji hrišćanski praznik proslavljen u crkvi "Sveti Sava"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)