NE MOŽETE ZAŠTITI 1,5 MILIONA CIVILA: Miler - SAD se protive invaziji na Rafu bez obzira na odgovor Hamasa

Novosti online

06. 05. 2024. u 21:27

SAD se protive izraelskoj invaziji na grad Rafu, bez obzira na Hamasov odgovor o predlogu prekida vatre, izjavio je danas portparol stejt departmenta Metju Miler.

НЕ МОЖЕТЕ ЗАШТИТИ 1,5 МИЛИОНА ЦИВИЛА: Милер - САД се противе инвазији на Рафу без обзира на одговор Хамаса

Tanjug

- Ne možemo da podržimo operaciju u Rafi kako je trenutno zamišljena, rekao je Miler i dodao da SAD nisu videle kredibilan plan za zaštitu 1,5 miliona civila zarobljenih u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, prenosi Al Džazira.

On je istakao da su SAD i pre poslednjeg odgovora Hamasa na predlog o prekidu vatre, jasno stavile do znanja da ne podržavaju Izrael u nameri da pokrene vojnu operaciju punog obima u Rafi.

Miler je takođe izrazio zabrinutost zbog izraelske naredbe da se evakuišu žitelji istočnog dela Rafe.

- Ne postoji efikasan način da im se podeli pomoć i da se osigura da imaju pristup skloništu, pristup sanitarnim uslovima na mestima na koja bi otišli, upozorio je Miler.

Izraelski vojni radio je danas javio da je izraelska vojska (IDF) počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafe pre otpočinjanja ofanzive na taj grad.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je juče odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Pojasu Gaze poručivši da ako Izrael bude primoran da bude sam, ostaće sam.

- Kažem svetskim liderima: nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće sprečiti Izrael da se brani, rekao je on, govoreći na engleskom i istakao "nikada više - to je sada".


BONUS VIDEO: SVEČANO U PARIZU: Najradosniji hrišćanski praznik proslavljen u crkvi "Sveti Sava"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije