HITNO SAOPŠTENJE IZRAELA: Izraelski vojni kabinet odlučio da izvede operaciju u Rafi

Novosti online

06. 05. 2024. u 21:41

IZRAELSKI ratni kabinet jednoglasno je večeras odlučio da izvede planiranu operaciju u gradu Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, kako bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', saopšteno je iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netnaijahua, uprkos ranijem saopštenju Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

ХИТНО САОПШТЕЊЕ ИЗРАЕЛА: Израелски војни кабинет одлучио да изведе операцију у Рафи

Foto IDF

Iz kabnieta je saopšteno da je cilj ''operacije'' u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi da je predlog prekida vatre na koji je pristao Hamas ''daleko od obavezujućih zahteva Izraela''.

Dodaje se da Izrael istovremeno šalje timove da razgovoraju sa posrednicima u pokušaju da pronađu dogovor koji ispunjava zahteve Izraela.

Izraelski vojni radio je danas javio da je izraelska vojska (IDF) počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafe pre otpočinjanja ofanzive na taj grad.

Hamas je ranjie večeras saopštio da pristaje na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi uključivao tri faze.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao izrael.

Zamenik lidera Hamasa Halil Al Haija rekao je da su posrednici preneli da je američki predsednik Džozef Bajden lično posvećen primeni sporazuma o prekidu vatre.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

BONUS VIDEO: SVEČANO U PARIZU: Najradosniji hrišćanski praznik proslavljen u crkvi "Sveti Sava"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!