ZAPAD NE ODUSTAJE OD STRATEŠKOG PORAZA RUSIJE Lavrov: Putin im je izgovor da se naoružaju do zuba

Милица Шкорић
Milica Škorić

18. 05. 2024. u 15:11

ZAPAD na čelu sa SAD ne odustaje od želje da Rusiji nanese strateški poraz, služeći se pritom ne samo vojnim sredstvima, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na 32. Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

ЗАПАД НЕ ОДУСТАЈЕ ОД СТРАТЕШКОГ ПОРАЗА РУСИЈЕ Лавров: Путин им је изговор да се наоружају до зуба

FOTO: Tanjug/AP

Najagresivniji rusofobi samo postojanje Rusije, prema njegovim rečima, vide kao pretnju globalnoj dominaciji zemalja Zlatne milijarde na čelu sa Vašingtonom, a žestoka faza konfrontacije Rusije i Zapada je "u punom jeku".

- Rusija pomno prati postupke zapadnih lidera i njihove pozive da se što više oružja pošalje Kijevu kao i odobrenja kijevskom režimu da napada teritoriju Rusije - ukazao je Lavrov.

Nakon što je propala dugo najavljivana kontraofanziva ukrajinske vojske, Zapad je počeo da širi nove laži kako se ruski predsednik Vladimir Putin navodno nikada neće zaustaviti, već će napasti NATO, naveo je šef ruske diplomatije.

- Iako su do početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini govorili da, ako Ukrajinu prime u NATO, Putin neće moći da udari na tu 'svetinju', kako nazivaju svoju Alijansu. Međutim, sada su promenili ploču i govore da će Putin pokoriti Ukrajinu, a onda se okrenuti prema NATO-u, te da zbog toga moraju da se naoružaju do zuba - naveo je Lavorv i dodao da to suštinski i rade.

Rusija, čak i u uslovima konfrontacija sa Zapadom u medijima, ne ograničava svoje spoljne odnose, inače ne bi bila tako velika država, naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Božjom voljom Rusija razvija odnose sa državama koje nisu spremne da žrtvuju odnose sa Rusijom zarad geopolitičkih avantura Zapada u Ukrajini, naveo je ruski ministar.

Prioritet ruske spoljne politike ostaje razvoj saradnje sa državama Azije, Afrike, Bliskog istoka, Latinske Amerike, a sama Evropa neće biti ruski partner čitavu jednu generaciju, naveo je Lavrov.

Delovanje Rusije prema Kini i drugim "nezapadnim" pravcima izazivaju neprikrivenu zlobu bivšeg hegemona i njegovih satelita, rekao je Lavrov i napomenuo da SAD na sve moguće načine pokušavaju da odgovore treće zemlje od saradnje sa Moskvom.

- Svi naši partneri u zemljama Globalnog juga dobro znaju o čemu se radi u kontekstu ukrajinske krize - naveo je ruski ministar.

Kada Zapad insistira na formuli ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, dok s druge strane povećava isporuke oružja Kijevu, Rusiji je jasno da nisu spremni za ozbiljne pregovore i da žele da vode borbu na bojnom polju, za šta je Rusija spremna – i to uvek, poručio je Lavrov.

Bez obzira na sve, Rusija će odbraniti svoje interese u Ukrajini, a to, kako je Lavrov primetio, dobro znaju sve strane kolege sa kojima je imao prilike da razgovara.

S druge strane, Rusija je otvorena za dijalog sa Zapadom o strateškoj stabilnosti i bezbednosti, ali ne sa pozicije sile, već na ravnopravnoj osnovi, naveo je ruski ministar. Dakle, Rusija je spreman da razgovara o svim problemima koji danas u svetu postoje u sferi strateške stabilnosti i vojno-političkih pitanja, objasnio je Lavrov.

- Zapad je na svakom koraku podrivao bezbednost Rusije i pokušavao da protiv nje okrene njene partnere. Ali tokom posete Kine, bilo je reči o Globalnoj bezbednosnoj inicijativi kineskog predsednika. Primetili smo da bi praktično rešenje osiguravanja globalne bezbednosti moralo da počne od izgradnje osnova evropske bezbednosti, bez ikakvog evroatlanskog napada - rekao je Lavrov.

Rusija vidi vezu između SAD, EU i njihovih saveznika sa prostora Tihog okeana i Istočne Azije i vidi veze između tih blokova i saveza, ali, prema rečima Lavrova, bila bi greška da zbog toga ne razmatra da samostalno osigura bezbednost svog kontinenta.

- Rusija će zato sa grupom svojih istomišljenika na evroazijskom prostoru da radi na tome. Pritom, držaće vrata otvorenim za sve bez izuzetaka, za sve zemlje i strukture na evroazijskom prostoru - poručio je Lavrov.

BONUS VIDEO: HARKOV URUŠEN - Zgrade, automobili oštećeni I 20 povređenih u granatiranju

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića