PREDJELO ZA DECEMBARSKE DANE: Čuvena begova čorba sa kurkumom
Za današnji ručak predlažemo najlepšu begovu čorbu.
Begova čorba je specijalitet iz Bosne i Hercegovine. Begova čorba je puna povrča i mesa, nezaobilazno je predjelo svakog dobrog ručka. Ova čorba pravi se sa piletinom i bamijom kao neizostavnim dodatkom. U begovu čorbu ide kuvana bamija. Dugo se krčka na tihoj vatri, a ovo je sjajno jelo "na kašiku" tokom hladnih dana.
Sastojci:
* 270 g pilećeg filea
* 170 g celera
* 1 glavica crnog luka
* 2 lovorova lista
* 8 g soli
* 1,6 l vode
Za kuvanje bamije:
* 60 g bamije
* prstovat soli
Još:
* 1 jaje
* 130 ml pavlake za kuvanje
* malo seckanog peršuna
* prstohvat bibera
* 1/2 kašičice kurkume
* 2 kašike limunovog soka
Recept za begovu čorbu sa kurkumom:
U veliku šerpu dodajte piletinu, pa ubacite isečenu šargarepu, celer, glavicu crnog luka i lovorove listove. Sipajte vodu i ubacite so. Poklopite šerpu, pa ostavite da proključa na srednje jakoj vatri, a potom smanjite temperaturu na laganu i ostavite da se krčka 50-60 minuta. Procedite supu nakon toga. Celer i šargarepe izblendirajte, a po potrebi dodajte 1-2 kašike vode. Izblendirano povrće vratite u supu, a ostatak povrća možete ispasirati gnječilicom. Bamiju ubacite u šerpu, nalijte vodom, dodajte so i kuvajte oko 10 minuta, pa procedite. Pileće meso iseckajte, pa ga vratite u supu zajedno sa skuvanom bamijom. Kuvajte begovu čorbu na tihoj vatri oko 2 sata. Pred kraj kuvanja dodajte biber i kurkumu, pa promešajte. U posudi umutite jaje, dodajte brašno i pavlaku za kuvanje. Sjedinite sastojke dobro, pa dodajte 1-2 kašike begove čorbe, pa ponovo pomešajte. Postepeno sipajte smesu sa jajetom u čorbu i mešajte. Kuvajte još 5 minuta, pa dodajte seckani peršun i limunov sok u begovu čorbu.
(StvarUkusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)
U REPUBLIKU Srbiju ušla je velika železnička kompozicija natovarena sa 50 oklopnih borbenih transportera BTR-80A koji će pojačati jedinice Vojske Republike Srbije. To je poklon mađarskog premijera Viktora Orbana srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.
01. 06. 2024. u 13:24
VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALjEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!
Nakon finala Lige Evrope i Lige konferencija, ove subote u Londonu se održava i finale Lige šampiona!
01. 06. 2024. u 15:00
"MOŽDA SAM POREKLOM I SRBIN" De Niro o Beogradu, bombardovanju '99, Noletu, Hrvatima i Bošnjacima
PROSLAVLjENI holivudski glumac Robert De Niro, koji je poslednjih dana u centru pažnje jer je u 80. godini sedmi put postao otac, svojevremeno je posećivao našu zemlju, a simpatije prema srpskom narodu nije skrivao ni u svojim izjavama.
02. 06. 2024. u 11:40
Komentari (0)