OD PIRINČA I MLEKA: Starinski kolač od pirinča koji nestaje u trenu
Ovaj neobičan desert iznenađuje i oduševljava punoćom ukusa. Iako oko pripreme treba malo potruditi, nije komplikovano, a kolač treba peći 45 minuta.
Sastojci:
- 150 g pirinča arborio,
- 700 ml mleka,
- 1/4 kašičice soli,
- 1 limun,
- 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa,
- 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi,
- 75 g šećera,
- 2 kašičice ekstrakta vanile,
- muškatni oraščić.
Priprema:
Pirinač, mleko i so stavite u lonac i naribajte koru jednog limuna. Kuvajte na jakoj vatri uz redovno mešanje do tačke ključanja, a zatim smanjite vatru i nastavite kuvati mleko i pirinač oko 30 minuta, neprestano mešajući, dok riža ne bude kuvana i mleko se ne upije. Kad je riža kuvana, sklonite je sa šporeta i umutite 75 g maslaca. Ostavite da se hladi sat vremena. Zagrejte rernu na 160ºS, a kalup za tortu od 20 cm premazite maslacem. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u sneg i ostavite ih sa strane. Žumanca umutite sa šećerom. Žumanca i šećeru dodajte ekstrakt vanile i dve kašičice soka od limuna, a zatim smesu postepeno umešajte u ohlađenu rižu, neprestano mešajući. U posudu sa rižom umešajte sneg od belanaca, polako mešajući. Smesu nežno prelijte u pripremljeni kalup za tortu. Naribajte muškatni oraščić i pecite 45 minuta. Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz preliv po želji.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
UŽAS NA DUNAVU: Sudarila se dva broda, ima mrtvih, traga se za nestalima
DVE osobe su poginule, a pet se vodi kao nestalo kada su se dva broda sudarila na Dunavu, kod mađarskog grada Veroce, oko 50 kilometara severno od Budimpešte, saopštila je danas policija.
19. 05. 2024. u 12:04
ŠOK U UKRAJINI: Zelenski bi mogao da bude optužen, sve će biti poznato posle 20. maja
PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski bi mogao biti optužen za podrivanje demokratije u Ukrajini nakon što mu mandat istekne 20. maja.
19. 05. 2024. u 08:47
VELjKO PROGOVORIO O KARLEUŠI: Kako je reagovao na škakljivo pitanje voditelja
BOKSER Veljko Ražnatović retko se pojavljuje u emisijama, posebno otkako se posvetio bokserskoj karijeri i svakodnevnim treninzima.
19. 05. 2024. u 12:57
Komentari (0)