„OSTAVITE SRBIJU NA MIRU“: Rumunska senatorka uputila pismo UN i poručila – sad je dosta!

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 05. 2024. u 22:39

RUMUNSKA senatorka i predsednica SOS partije Diana Jovanović Šošoka uputila je danas otvoreno pismo UN povodom predloga o obeležavanju takozvanog genocida u Srebrenici, za koji, kako dodaje, okrivljuju nevini srpski narod 29 godina nakon oružanog sukoba koji su izazvali NATO i SAD, i poručila da ostave Srbiju na miru i da prestanu da provociraju Balkan.

„ОСТАВИТЕ СРБИЈУ НА МИРУ“: Румунска сенаторка упутила писмо УН и поручила – сад је доста!

Foto: Printskrin

-Ostavite Srbiju na miru! Neka srpski narod sam gradi svoju sudbinu i prestanite da tako olako oktivljujete druge, navela je Šošoka u pismu UN dostavljenom Tanjugu, a u kojem je poručila zemljama koji podržavaju rezoluciju da se prvo dobro zagledaju u sopstveno dvorište.

U pismu poručuje da Rumuni neće stajati po strani i da neće ostaviti srpsku braću u nastojanjima pojedinih zemalja da potkopaju suverenitet Srbije i ostalih zemalja.

-Savetujemo vam da ne provocirate Balkan! Sad je dosta! Gotovo je! Dosta! Poštujte nas! Mi smo suverene i nezavisne države, i jasno i glasno vam kažemo: Ovde je crvena linija!, navela je senatorka.

Pokušaj nekih država da 23. maja izglasaju rezoluciju, kako ističe, predstavlja neopravdan, nepravedan i neizreciv atak na istoriju i suverenitet Srbije, kao i pokušaj prljave ucene Beograda kako bi se Srbija potčinila i izdala svoju naciju i državni suverenitet.

-Ironija je da rezoluciju, uz Ruandu, sponzoriše Nemačka koja je zaboravila na genocid i holokaust koji je izazvala u Drugom svetskom ratu i sada se stavlja u poziciju univerzalnog tužioca, navela je Šošoka uz ocenu da je Srbija sada napadnuta na najperverzniji način, nakon što joj je Kosovo oduzeto silom.

-Rezolucijom ne ugrožavate samo Srbiju i mir u regionu, već i druge zemlje koje uvek mogu biti lažno optužene kada kolektivni Zapad želi da im se osveti ili da ih baci na kolena, navela je i naglasila da će, ako rezolucija bude usvojena, a savetuje im da se ne usude na taj korak, samo pojačati sukob.

Ocenjuje da takva namera, posle 29 godina ne predstavlja ništa osim trgovine uticajem, kršenje međunarodnih ugovora i podrivanje međunarodnog pravnog poretka koji UN treba da štite tako da ga ne unište.

Jovanović Šošoka navodi da je cilj onih koji žele Srbiju da optuže na osnovu izmišljene krivice i taj da je nateraju da se uskladi sa globalnim zahtevima, da degradiraju njen status suverene države kako bi bila primer za kaznu državama koji bi htele da afirmišu sopstvenu nacionalnu i međunarodnu politiku.

Ona u pismu pita UN zašto ne usvoje rezoluciju protiv Izraela za genocid u Palestini i naglašava da je to ono što upravo treba da učine 23. maja. Takođe, dodaje da bi trebalo da razmisle da se glasa i o rezoluciji o genocidu koji je zapad počinio u toliko navrata, počeviši od onoga u svojim kolonijama.

Dodaje da možda ne bi škodilo osuditi i Austrougarsku za genocid u Transilvaniji.

-Jedini krivci za genocid u Srbiji su NATO i SAD, koji, kao i na Kosovu, održavaju logiku sukoba širom sveta, navela je ona.

Naglašava da bi želela da pozove svaku zemlju koja namerava da podrži tu rezoluciju da istraži sopstvenu istoriju počevši od Nemačke, koja lako baca ozbiljne optužbe kao što je genocid. Dodaje da bi upravo zbog toga Berlin trebalo da bude više ponizan i da više ćuti.

Šošoka je juče u razgovoru za Tanjug pored toga što je najavila da će uputiti pismo UN navela i da se nada da se neće desiti da rezolucija bude usvojena.

-Ali, nažalost ako se desi, to znači da ćete biti najveći primer kako se jedna država može okupirati lažima, rekla je Jovanović Šošoka i dodala da Srbija za obične ljude, za Rumuniju i njene političare neće biti "žigosana", već heroj.

-Za nas, za prave ljude, za nas iz Rumunije, pa i političke ličnosti poput mene, vi ćete biti naši heroji. I zato moramo da vas branimo i da vam pomognemo da se odbranite pred ovim masovnim napadom, naglasila je Jovanović Šošoka i dodala da sve države na Balkanu imaju dužnost i obavezu da nas brane.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo