TELEĆA ČORBA: Zaseniće sve koje ste do sad probali
Teleća čorba nesumnjivo je jedno od omiljenih predjela na srpskim trpezama.
U kafani se najčešće naručuje, a čini se da je ukus kafanske teleće čorbe neprevaziđen. Ali, na jednostavan način možete pripremiti ukusnu teleću čorbu i kod kuće. Teleće meso se najpre isecka i proprži, a potom meša sa dinstanim povrćem.
Sastojci:
- 230 g crnog luka
- 70 g korena celera
- 130 g paškanata
- 120 g krompira
- 550 g telećeg mesa
- 1 žumance
- 30 g pavlake
- seckani peršun za posipanje (opciono)
- 60 ml ulja
- 30 g brašna
- so po ukusu
- biber po ukusu
-
Priprema:
Crni luk iseckajte, a meso za teleću čorbu isecite na kockice. U šerpu zagrejte ulje, pa ubacite crni luk i dinstajte dok ne porumeni. Dodajte meso i pržite dok ne promeni boju. Sipajte vodu onoliko koliko je dovoljno da prekrije meso. Dodajte so, pa smanjite temperaturu na srednje nižu i ostavite da se krčka 40-45 minuta. Ogulite krompir, pa ga iseckajte na kockice zajedno sa šargarepom, paškanatom i korenom celera. Dodajte povrće u šerpu, promešajte, pa prelijte sa oko 1,5 l vode. Na srednjoj vatri kuvajte teleću čorbu oko 30-35 minuta. Nekoliko kašika čorbe pomešajte sa brašnom postepeno. Sjedinjene sastojke vratite u šerpu. Žumance umutite sa pavlakom, a potom dodajte tu mešavinu u teleću čorbu. Dobro promešajte, pa pobiberite i posolite. Pospite teleću čorbu seckanim peršunom i služite.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
NjUJORK TAJMS: Rusi prešli severnu granicu takvom brzinom i snagom, Ukrajinci bili potpuno iznenađeni
OFANZIVA ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.
19. 05. 2024. u 07:38
"TO JE NOĆNA MORA" Jedan gest na sastanku Putina i Si Đinpinga izazvao paniku u SAD
PRIJATELjSKI zagrljaj između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga bio je dokaz kolosalnog strateškog poraza Sjedinjenih Američkih Država, rekao je analitičar Heritidž fondacije Majkl Pilsberi u intervjuu za Foks njuz.
19. 05. 2024. u 07:15
KAKO JE KOSOVO I METOHIJA DOBILO IME? Različito poreklo i velika simbolka - naziv koriste SAMO SRBI
KOSOVO i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu nađe južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.
18. 05. 2024. u 11:47
Komentari (0)